JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den 24. februar 2022 gjekk Russland til angrep mot Ukraina. Dette var ei eskalering av konflikten som tok til i 2013-2014, då separatistar tok kontroll over Luhansk og Donetsk fylke og Krymhalvøya vart annektert av Russland. Ukraina har fått våpenhjelp av Nato-land, inkludert Noreg. DAG OG TID følger krigen nøye, og skribentane våre bidreg med reportasjar, kommentarar og analysar. Cecilie Hellestveit, ekspert i folkerett, og Halvor Tjønn, journalist, forfattar og fast skribent i DAG OG TID, bidrar med politiske analysar. Den ukrainske forfattaren Andrej Kurkov har skrive om situasjonen i Ukraina under krigen.

Sjakk har blitt ein populær sport i Noreg på grunn av suksessen til Magnus Carlsen. DAG OG TID skriv om viktige turneringar som Carlsen deltek i, og små forteljingar frå sjakkverda. I DAG OG TID skriv Atle Grønn ei fast sjakkspalte som heiter «Frå sjakkverda», verdas einaste sjakkspalte utan sjakktrekk. I spalta skriv han om sjakk frå ulike innfallsvinklar. Les Atle Grønns spalte nedanfor, og andre artiklar og nyhende frå sjakkverda.

Klima og miljø er høgt prioritert på den politiske dagsordenen. Klimaendringar, naturkatastrofer og konfliktar heng tett saman. Regjeringa er forplikta til å følgje EUs klimamål og redusere norske utslepp med 55 prosent innan 2030.
DAG OG TID følgjer klimaproblematikken både nasjonalt og internasjonalt. Journalistane og skribentane i DAG OG TID skriv om klima med ulike innfallsvinklar. Per Anders Todal er oppteken av miljø, natur og klima, og korleis problemstillingar knytte til desse temaa verkar inn på kvarandre og samfunnet i heilskap. Jon Hustad skriv om klimaspørsmål frå eit politisk og økonomisk ståstad, til dømes korleis klima verkar inn på energi og straum. Les artiklar om klima og miljø nedanfor.

I Dag og Tid skriv fleire av skribentane våre om mat og matproduksjon. Dei har alle ulike tilnærmingar til temaet. Dagfinn Nordbø skriv spalta «Matmonsen», ei humorisktisk spalte om eigne matopplevingar. I spalta hans kan du også få gode middagstips. «Innsida» er ei anna spalte der ulike skribentar bidreg kvar veke. Ein av dei, Arne Hjeltnes, reiser rundt og besøker norske matprodusentar og set av fast plass i spalta si til norske matskattar. Siri Helle skriv om matproduksjon og matpolitikk i spalta «Frå matfatet». Helle er utdanna agronom og skriv også om ulike matvarer, plukkar frå kvarandre ingrediensane og samanliknar produkt. Les artiklane nedanfor.

DAG OG TID skriv om Russland og tilhøvet mellom Noreg og Putin-regimet. Journalistane og skribentane våre skriv om russisk utanrikspolitikk, russisk språk og kultur. Eit viktig tema knytt til Russland er krigen i Ukraina. I avisa vår kan du lese kommentarar og artiklar om krigføringa og retorikken knytt til han. Mellom anna trykker DAG OG TID russiske nyhende, slik at lesarane våre får kjennskap til kva informasjon russarane har tilgang til. Den ukrainske forfattaren Andrej Kurkov har tidlegare rapportert direkte frå Ukraina. Halvor Tjønn følgjer utviklinga mellom Russland og Europa, Cecilie Hellestveit, ekspert i folkerett, kommenterer globale konfliktar der Russland er involvert. Fleire av podkastepisodane våre har også handla om Russland. Omsettar Marit Bjerkeng fortel om russisk språk og kultur, journalist i Nordlys og leiar i Barents Press, Amund Trellevik, er intervjua om uavhengig journalistikk i Russland, og Halvor Tjønn har ved fleire høve vore gjest. Alle episodane finn du her.

På grunn av den globale energikrisa har straumen blitt dyrare. Folk flest merkar at straumrekningane auker med tusenvis av kroner. Samstundes aukar prisane på matvarer og transport. DAG OG TID skriv med jamne mellomrom om situasjonen og tiltaka frå regjeringa og næringslivet. Mellom anna skriv DAG OG TID-journalisten Jon Hustad om utfordringane og bakgrunnen for straumkrisa og kva konsekvensar dei auka straumprisane har på samfunnet. Han har også sett på energibehovet i framtida og skrive artiklar om den grøne vendinga. Straumkrisa har vore tema i DAG OG TID-podkasten. Lytt til episoden «Energiåret 2022 med Jon Hustad» her. Artiklar om straum, energi og kraft kan du lese nedanfor.

DAG OG TID skriv om ulike sider ved Ukraina og tilhøvet til Nato og Europa. Størst tyngd har krigen fått. Krigen i Ukraina tok til 24. februar 2022, og journalistane og skribentane våre følgjer situasjonen tett. Cecilie Hellestveit er ekspert i folkerett og bidreg med analysar og kommentarar. Halvor Tjønn skriv om korleis det ukrainske tilhøvet til Russland, Europa og EU endrar seg. Han set også den noverande situasjonen i eit historisk perspektiv. Den ukrainske forfattaren Andrej Kurkov skreiv fleire reportasjar frå Ukraina det første året av krigen. Redaktøren i DAG OG TID, Svein Gjerdåker har besøkt Ukraina etter krigsutbrotet og har skrive frå reisene. I DAG OG TID-podkasten kan du også lytte til tema om Ukraina. Høyr mellom anna intervjuet med forfattar Andrej Kurkov eller lær meir om bakgrunnen for krigen i episoden «Kvifor gjekk Putin til krig mot Ukraina?» Les artiklar om Ukraina nedanfor.

Økonomi har innverknad på alle lag og funksjonar i samfunnet. DAG OG TID publiserer nyhende om finansmarknaden og konsekvensane av økonomiske svingingar. Vi analyserer statsbudsjettet og finanspolitiske tiltak frå regjeringa, men ser også på endringar i næringslivet og på børsen i eit internasjonalt perspektiv. Journalist i DAG OG TID Jon Hustad skriv om økonomisk politikk. Mellom anna ser han på rentepolitikk, grunnrente og statsbudsjettet.
Les artiklar og kommentarar om norsk og internasjonal økonomi nedanfor.

« 1 ... 14 15 16 17
Musikarane og publikum sat i ulike rom.

Musikarane og publikum sat i ulike rom.

Foto: Tommy Neverdal

Ung musikk i vakre rom

Festivalsjef Andreas Risanger Meland har ein ambisjon om å nytta spesielle og vakre rom som formidlingsarenaer. Dei har ein del å velja i også i Haugesund.

LarsMossefinn
Jan Martin Gismervik og bandet spelte i utstillingssalen med bilete av kunstnaren Idun Baltzersen.

Jan Martin Gismervik og bandet spelte i utstillingssalen med bilete av kunstnaren Idun Baltzersen.

Foto: Tommy Neverdal

Ny musikk i spenstige omgjevnader

Trommeslagar og komponist Jan Martin Gismervik fekk Sildajazzprisen i fjor. Då høyrer det med å kvittera med prisvinnarkonsert året etter.

LarsMossefinn
Trioen til Espen Eriksen med Andreas Bye (t.v.) og Lars Tormod Jenset (t.h.).

Trioen til Espen Eriksen med Andreas Bye (t.v.) og Lars Tormod Jenset (t.h.).

Pressefoto

Å gå med bunad som er eitt nummer for liten

Haugalendingen Espen Eriksen er i ferd med å bli profet i eigen by, men han har vore på ein solid omveg før han opplever dette. I 14 år har pianisten Eriksen samarbeidd med bassisten Lars Tormod Jenset og trommeslagaren Andreas Bye. Dei har bak seg fire trioplater og ei plate med den britiske saksofonisten Andy Sheppard.

LarsMossefinn
Karin Krog skuffa ikkje publikum, meiner Lars Mossefinn.

Karin Krog skuffa ikkje publikum, meiner Lars Mossefinn.

Foto: Tommy Neverdal

Karin Krog og kanapear

Mat og musikk er eit konsept som har spreidd seg på festivalar av ulike slag. På Sildajazz er komlejazz på Røvær like gamalt som festivalen. I år hadde dei laga ein vignett av mat og musikk-kombinasjonen. I tillegg til komler stod sjølvsagt sild og potet på menyen.

LarsMossefinn
Festivalsjef Andreas Risanger  Meland.

Festivalsjef Andreas Risanger Meland.

Foto: Tommy Neverdal

Ikkje diskriminer Sildajazz

Henning Kvitnes ord «evig eies kun et dårlig rykte» passar presist på Sildajazz. I dei rette krinsane blei Sildajazz oppfatta som ein gigantisk gatefest i kommunal regi. Sogene om «bøgens» herjingar var mange. Både musikarar, tilskiparar og kulturbyråkratar med postadresse aust for langfjella heldt i alle år liv i denne myten om at musikken på Sildajazz hadde spesielt magre vilkår.

LarsMossefinn
Rhiannon Giddens då ho spelte på Boston Pops Fireworks Spectacular i juli 2018.

Rhiannon Giddens då ho spelte på Boston Pops Fireworks Spectacular i juli 2018.

Foto: Michael Dwyer / Ap 7 NTB

Fødd i sporet 

Du har kanskje høyrt uttrykket å vere «fødd på feil side av spora»? Etymologien er usikker, men signaliserer opphavleg eit sosialt skilje i eit bysamfunn markert med ei jernbanelinje.

ØyvindVågnes

Pressefoto: Magdalena Wosinska

Aksjonistdisco

Dave Grohl er frontfigur i Foo Fighters, som vanlegvis spelar tung poprock. Under monogrammet Dee Gees spelar dei discolåtar av Bee Gees, og Hail Satin inneheld halvt om halvt kompetente Gee-coverversjonar og live-i-studio-Foo-materiale.

RasmusHungnes

Musikalsk tour de force

Sofia Jernberg, vokal; Ola Kvernberg, fiolin; Eivind Lønning, trompet; Øyvind Brække, trombone; Signe Emmeluth, altsaks; Kjetil Møster, tenorsaks og klarinett; Espen Reinertsen, tenorsaks og bassklarinett; Eirik Hegdal, baryton-, C-melodisaks og klarinett; Marianne Baudouin Lie, cello; Oscar Grønberg, piano; Ståle Storløkken, Hammond-orgel og synth; Ole Morten Vågan, bass; Gard Nilssen og Håkon M. Johansen, trommer.
Odin

LarsMossefinn
Kurfyrstinna av Sachsen: Christiane Eberhardine von Brandenburg-Bayreuth (1671–1727) på eit kolorert koparstikk frå 1751.

Kurfyrstinna av Sachsen: Christiane Eberhardine von Brandenburg-Bayreuth (1671–1727) på eit kolorert koparstikk frå 1751.

Ode til landsmora

17. oktober 1727 fann ein politisk delikat seanse stad i Leipzigs universitetskyrkje, Paulinerkirche. I september same år døydde nemleg Christiane Eberhardine von Brandenburg-Bayreuth, kurfystinne av Sachsen, noko leipzigarane kjende seg moralsk forplikta til å markera. Men det trekte ut i tid, og til slutt tok ein ung adeleg student ved namn Hans Carl von Kirchbach saka i eigne hender.

SjurHaga Bringeland

Foto: Wikipedia

Svein Tang Wa (1946–2021)


Laurdag 7. august fekk me den uventa og veldig triste meldinga om at den folkekjære trubaduren Svein Tang Wa var død, 75 år gamal. Han var ein elska multikunstnar som utfalda seg frodig både som tekstforfattar, som artist og som biletkunstnar gjennom femti år.

DAG OGTID
« 1 ... 14 15 16 17
« 1 ... 14 15 16 17
Musikarane og publikum sat i ulike rom.

Musikarane og publikum sat i ulike rom.

Foto: Tommy Neverdal

Ung musikk i vakre rom

Festivalsjef Andreas Risanger Meland har ein ambisjon om å nytta spesielle og vakre rom som formidlingsarenaer. Dei har ein del å velja i også i Haugesund.

LarsMossefinn
Jan Martin Gismervik og bandet spelte i utstillingssalen med bilete av kunstnaren Idun Baltzersen.

Jan Martin Gismervik og bandet spelte i utstillingssalen med bilete av kunstnaren Idun Baltzersen.

Foto: Tommy Neverdal

Ny musikk i spenstige omgjevnader

Trommeslagar og komponist Jan Martin Gismervik fekk Sildajazzprisen i fjor. Då høyrer det med å kvittera med prisvinnarkonsert året etter.

LarsMossefinn
Trioen til Espen Eriksen med Andreas Bye (t.v.) og Lars Tormod Jenset (t.h.).

Trioen til Espen Eriksen med Andreas Bye (t.v.) og Lars Tormod Jenset (t.h.).

Pressefoto

Å gå med bunad som er eitt nummer for liten

Haugalendingen Espen Eriksen er i ferd med å bli profet i eigen by, men han har vore på ein solid omveg før han opplever dette. I 14 år har pianisten Eriksen samarbeidd med bassisten Lars Tormod Jenset og trommeslagaren Andreas Bye. Dei har bak seg fire trioplater og ei plate med den britiske saksofonisten Andy Sheppard.

LarsMossefinn
Karin Krog skuffa ikkje publikum, meiner Lars Mossefinn.

Karin Krog skuffa ikkje publikum, meiner Lars Mossefinn.

Foto: Tommy Neverdal

Karin Krog og kanapear

Mat og musikk er eit konsept som har spreidd seg på festivalar av ulike slag. På Sildajazz er komlejazz på Røvær like gamalt som festivalen. I år hadde dei laga ein vignett av mat og musikk-kombinasjonen. I tillegg til komler stod sjølvsagt sild og potet på menyen.

LarsMossefinn
Festivalsjef Andreas Risanger  Meland.

Festivalsjef Andreas Risanger Meland.

Foto: Tommy Neverdal

Ikkje diskriminer Sildajazz

Henning Kvitnes ord «evig eies kun et dårlig rykte» passar presist på Sildajazz. I dei rette krinsane blei Sildajazz oppfatta som ein gigantisk gatefest i kommunal regi. Sogene om «bøgens» herjingar var mange. Både musikarar, tilskiparar og kulturbyråkratar med postadresse aust for langfjella heldt i alle år liv i denne myten om at musikken på Sildajazz hadde spesielt magre vilkår.

LarsMossefinn
Rhiannon Giddens då ho spelte på Boston Pops Fireworks Spectacular i juli 2018.

Rhiannon Giddens då ho spelte på Boston Pops Fireworks Spectacular i juli 2018.

Foto: Michael Dwyer / Ap 7 NTB

Fødd i sporet 

Du har kanskje høyrt uttrykket å vere «fødd på feil side av spora»? Etymologien er usikker, men signaliserer opphavleg eit sosialt skilje i eit bysamfunn markert med ei jernbanelinje.

ØyvindVågnes

Pressefoto: Magdalena Wosinska

Aksjonistdisco

Dave Grohl er frontfigur i Foo Fighters, som vanlegvis spelar tung poprock. Under monogrammet Dee Gees spelar dei discolåtar av Bee Gees, og Hail Satin inneheld halvt om halvt kompetente Gee-coverversjonar og live-i-studio-Foo-materiale.

RasmusHungnes

Musikalsk tour de force

Sofia Jernberg, vokal; Ola Kvernberg, fiolin; Eivind Lønning, trompet; Øyvind Brække, trombone; Signe Emmeluth, altsaks; Kjetil Møster, tenorsaks og klarinett; Espen Reinertsen, tenorsaks og bassklarinett; Eirik Hegdal, baryton-, C-melodisaks og klarinett; Marianne Baudouin Lie, cello; Oscar Grønberg, piano; Ståle Storløkken, Hammond-orgel og synth; Ole Morten Vågan, bass; Gard Nilssen og Håkon M. Johansen, trommer.
Odin

LarsMossefinn
Kurfyrstinna av Sachsen: Christiane Eberhardine von Brandenburg-Bayreuth (1671–1727) på eit kolorert koparstikk frå 1751.

Kurfyrstinna av Sachsen: Christiane Eberhardine von Brandenburg-Bayreuth (1671–1727) på eit kolorert koparstikk frå 1751.

Ode til landsmora

17. oktober 1727 fann ein politisk delikat seanse stad i Leipzigs universitetskyrkje, Paulinerkirche. I september same år døydde nemleg Christiane Eberhardine von Brandenburg-Bayreuth, kurfystinne av Sachsen, noko leipzigarane kjende seg moralsk forplikta til å markera. Men det trekte ut i tid, og til slutt tok ein ung adeleg student ved namn Hans Carl von Kirchbach saka i eigne hender.

SjurHaga Bringeland

Foto: Wikipedia

Svein Tang Wa (1946–2021)


Laurdag 7. august fekk me den uventa og veldig triste meldinga om at den folkekjære trubaduren Svein Tang Wa var død, 75 år gamal. Han var ein elska multikunstnar som utfalda seg frodig både som tekstforfattar, som artist og som biletkunstnar gjennom femti år.

DAG OGTID
« 1 ... 14 15 16 17